Donderdag 18 en vrijdag 19 juli zijn we vol geboekt u kunt voor deze datum geen bestellingen meer plaatsen. Lees ook onze nieuws rubriek i.v.m. zomer sluiting

Bel: +31 (0)38 460 85 08 of
mail:

Tot 48 uur

U kunt tot 48 uur van te voren nog bestellen

Altijd vers

We gebruiken altijd verse ingrediënten

Thermobox

Bezorging in thermobox voor een goede koeling

iDeal

Online gemakkelijk betalen via iDeal

Allergenen

Allergenen

Er is al veel geschreven en gezegd over allergenen in de media. Het is daarom ook de hoogste tijd dat wij op onze website hier eens aandacht aan besteden. Want ook wij houden graag rekening met de wensen van onze gasten en passen onze menu’s, catering hapjes en buffetten er eventueel graag op aan.

Wat zijn allergenen?

Allergenen zijn bepaalde eiwitten die bij mensen een allergische reactie kunnen opwekken. In totaal onderscheiden we 3 soorten allergenen en dit zijn de voedselallergenen, inhalatieallergenen en tenslotte contactallergenen. Met de laatste 2 soorten allergenen hebben wij in principe niets te maken. Inhalatieallergenen komen namelijk het lichaam binnen via de longen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de allergie voor stuifmeelpollen, beter bekend als hooikoortsallergie. Contactallergenen komen via contact met de huid het lichaam binnen. U kunt in dit geval denken aan bepaalde bestanddelen in verzorgingsproducten, zoals shampoos of bodylotion, waarvoor een allergie is. Onze aandacht richten we in dit artikel speciaal op voedselallergenen.

Wij vermelden altijd eventuele voedselallergenen

Voedselallergenen komen het lichaam via eten binnen. Bekende allergenen zijn de eiwitten in koemelk maar ook in pinda’s en noten. Ook voor gluten zijn sommige mensen allergisch. Zoals u kunt zien vermelden we altijd welke voedselallergenen er in onze producten voorkomen. Zo scheppen we duidelijkheid en informeren we onze gasten!

De meest voorkomende klachten bij mensen zijn voor de onderstaande ingrediënten:

 • Ei
 • Gluten (granen)
 • Vis
 • Pinda
 • Noten: denk daarbij aan amandelen, paranoten, pistachenoten en macadamianoten, hazelnoten, walnoten, cashewnoten en tenslotte pecannoten.
 • Mosterd
 • Sesamzaad
 • Sulfiet (dit zijn conserveermiddelen, beter bekend als ‘E-nummers’)
 • Lupine (Lupine wordt gemaakt van de zaden van de blauwe lupine)
 • Soja
 • Melk
 • Schaaldieren
 • Weekdieren
 • Selderij

 

Het vermelden van de allergenen is verplicht

Wist u dat er een informatieplicht geldt voor niet-voorverpakte voedingsproducten en dan met name voor de 14 bovenstaande allergenen? Dit geldt zowel voor restaurants, bakkerijen, ambachtelijke slagerijen, cateringbedrijven en zorginstellingen. Het idee achter deze verplichting is dat iedereen vooraf geïnformeerd moet worden dat informatie over de allergenen beschikbaar en opvraagbaar is. Cateringbedrijf Hapjesgigant heeft ervoor gekozen om de allergenen op de website (onder de producten) te vermelden.

Enkele feitjes over allergenen:

Bijna 2% van de Nederlandse bevolking is in een bepaalde mate gevoelig voor bepaalde levensmiddelen, ingrediënten of bestanddelen in levensmiddelen

De overgevoeligheidsreacties uiten zich meestal in diarree, jeuk (in de keelholte met name) en buikpijn

De meeste overgevoeligheidsreacties bij mensen zijn die voor pinda’s, noten, granen en melk

Meer informatie over voedselallergenen nodig?

Denkt u dat u wel eens een allergie kan hebben voor een bepaald voedselproduct of ingrediënt? Meer informatie over (voedsel)allergenen kunt u lezen op de website van het Voedingscentrum.

Contactformulier

Vul onderstaande gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.